Om du är egenföretagare så har du säkert undrat över vad din faktura bör innehålla. Detta är ett moment som du tyvärr inte kan undvika. För eller senare kommer du behöva tillverka fakturor och skicka ut dem till dina kunder. Det finns väldigt många människor som tycker att denna process är svår och krånglig och därför undviker de att göra det så mycket som möjligt. Men så behöver det inte vara. Att tillverka fakturor är inte svårt och i denna artikel ska ni få lite tips om vad fakturan bör innehålla. Med BQ Redovisning som din redovisningsbyrå får du all hjälp du behöver i faktureringen, men det kan inte skada att känna till lite själv!

 

Vad säger bokföringslagen?

 

En bra utgångspunkt när du ska tillverka fakturor är att kolla vad lagen säger om det hela. Enligt bokföringslagen måste varje faktura ha följande saker:

 

 • Ett datum för när den blev sammanställd
 • Till vem fakturan är (kunden)
 • När själva affärshändelsen inträffade
 • Specifikation på vad fakturan avser
 • Beloppet som ska betalas

 

Vilka krav har mervärdesskattelagen på fakturor?

 

Förutom bokföringslagen finns det även en annan lag som också säger lite saker om hur din faktura måste vara utformad. Det är mervärdesskattelagen och den säger att din faktura måste innehålla följande:

 

 • Ett unikt löpnummer (ingen faktura får ha samma nummer)
 • Den moms som måste betalas
 • Både säljarens och köparens namn samt adress
 • Säljarens registreringsnummer
 • Den eller de momssatser som kommer att gälla
 • Varornas mängd och art

 

Har du bara med dessa punkter i din faktura så behöver du inte oroa dig över mycket annat! Din faktura kommer också att bli jättebra, allt som kunden behöver för att betala kommer att finnas. Du kan dessutom ha en egen design på din faktura.

 

Andra tips för dig som ska fakturera:

 

Ha en fakturamall sparad

Att hålla koll på exakt vad din faktura ska innehålla kan vara krångligt men med lite övning så kommer du att bli riktigt bra på det. För att göra det lite enklare och smidigare att fakturera kan du alltid spara en faktura som mall. Det enda du egentligen behöver göra är att ändra lite saker som belopp och löpnumret, förutom detta är många fakturor ganska lika. Då behöver du inte hålla koll på allt som fakturan ska innehålla heller eftersom allt finns i din mall. Det är helt enkelt riktigt smart och enkelt.

 

Se vad andra företag gör!

En annan sak som du kan göra för att enkelt se vad som bör vara på din faktura förutom det som krävs av lagen är att kolla på andra fakturor som du får. Varje månad får du säkerligen mängder med fakturor från olika företag, du få säkerligen räkningar för el, telefoni och hyra. Kolla vad dem företagen har tagit med i sina fakturor och ta inspiration från det till dina egna fakturor. Större företag som skickar fakturor till dig vet redan hur det ska gå till och de har mycket erfarenhet inom ämnet. Ta därför inspiration från dem som redan kan, det kommer att få dina fakturor att se mycket mer professionella ut.

 

Sammanfattning:

 

I artikeln har vi gett lite information till dig som kanske just startat ett företag eller bara vill ha allmänna råd om vad en faktura bör innehålla. Vi har gått igenom vad de två lagarna säger om dina fakturor. Följ bara dessa lagar så borde du inte få några juridiska problem med dina fakturor. Sedan har vi också en hel del tips att ge dig som att spara en faktura som en mall. Denna mall kan du sedan göra för att göra mer fakturor i framtiden. Du kan också ta inspiration från de större företagen och deras fakturor. Kontakta oss för mer information eller för hjälp med din fakturering!

 

Kontrollera fler tjänster Från BQ bemanningsföretag Stockholm: Bemanning HR Stockholm | Bemanning Ekonomi Stockholm | Rekryteringsföretag i Stockholm

 Lämna ett svar